Ochutnejte tuto luxusní pizzu připravovanou ve standardní troubě z běžných surovin, kterou budete chtít dělat znovu a znovu.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
 - 1 lžička krystalového cukru
 - ½ čajové lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí
 - ¾ lžičky soli
 - 200 ml (40 °C až 46 °C) teplé vody
 - 1 lžíce extra panenského olivového oleje
 - krupice a hladká mouka na posypání pizzy
 
Na rajčatový základ:
- 1 šálek pyré nebo drcených konzervovaných rajčat San Marzano
 - 2-3 stroužky čerstvého česneku, prolisované
 - 1 lžička extra panenského olivového oleje plus více na pokapání
 - 2-3 velké špetky soli podle chuti
 - ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
 
Na povrch pizzy:
- 2-3 lžíce jemně nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano plus další
 - 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na cca centimetrové kostky
 - 5-6 velkých lístků čerstvé bazalky plus další na ozdobu
 - sušené vločky červeného chilli (volitelně)
 
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl.
 - Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte.
 - Těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a tři minuty hněťte.
 - Poprašte moukou podle potřeby.
 - Asi po 3 minutách by mělo být hladké, lehce elastické a lepivé.
 - Mísu vymažte olivovým olejem a vložte těsto do mísy.
 - Zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě po dobu 2 hodin.
 - Umístěte kámen na pizzu na druhý horní rošt vaší trouby a předehřejte troubu na 285 °C (nebo alespoň na 260 stupňů) po dobu minimálně 1 hodiny.
 - V misce smíchejte rajčata, česnek, olivový olej, pepř a sůl.
 - Těsto rozdělte na dvě stejně velké části.
 - Položte těsto na talíř, přikryjte plastovou fólií a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
 - Posypte lopatu na pizzu lžící krupice a poprašte hladkou moukou.
 - Natáhněte kouli těsta do zhruba 25 cm kruhu.
 - Pokud těsto vyskočí nebo je příliš pružné, nechte ho dalších pět minut odpočívat.
 - Okraje těsta mohou být o něco silnější, ale ujistěte se, že střed těsta je tenký.
 - Těsto přeneste na lopatu.
 - Těsto lehce pokapejte olivovým olejem.
 - Přidejte na těsto zhruba ½ šálku rajčatové omáčky a ponechejte na všech stranách okraj .
 - Omáčku rovnoměrně rozetřete.
 - Na omáčku nasypte lžíci sýra parmigiano-reggiano.
 - Přidejte polovinu mozzarelly nakrájené na kostky a rovnoměrně ji rozložte po celé pizze.
 - Natrhejte několik lístků bazalky a posypte pizzu.
 - Pizzu z lopaty jemně posuňte na kámen.
 - Pečte 7 až 8 minut, nebo dokud kůrka a okraje nebudou zlatavě hnědé.
 - Pizzu lopatou vyjměte z trouby, přendejte na dřevěné prkénko, pokapejte vršek olivovým olejem, posypte trochou sýra a šifonádou z čerstvé bazalky.
 - Nakrájejte a ihned podávejte.
 

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty na polévky po italsku, které se hodí pro každé roční období.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček