7 snadných receptů na kvasnicové pomazánky, které zvládne každý! Jakou vyzkoušíte jako první?

Droždí není jen nezbytnou ingrediencí pro kynuté pečivo, buchty či koláče.

Využijete ho i ve studené kuchyni, kde může být zdravým a chutným zpestřením pro vaše svačiny i večeře.

Pojďme si představit rozmanité recepty na drožďové pomazánky.

Všechny jsou velmi jednoduché, výživné a zdravé.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Droždí zdaleka neznamená jen pečení

S pojmem droždí nebo kvasnice si nejčastěji spojujeme jednu z našich základních potravin – pečivo. Droždí obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které mají schopnost přeměňovat cukry na alkohol a oxid uhličitý. Díky tomu následně těsto kyne.

Nicméně pekařství zdaleka není jedinou oblastí lidské činnosti, ve které se kvasnice využívají. Důležitou roli plní také ve vinařství, přidávají se též do krmiv pro zvířata a potravinářské droždí se přidává i do rozmanitých výrobků pro zvýraznění jejich chuti či vůně.

Většina z nás zná především dvě formy droždí – čerstvé a sušené. Nicméně kvasnice se vyrábějí v mnoha různých podobách. Kostka čerstvých kvasnic je vlastně lisované droždí, forma malých kuliček je typická pro aktivní suché droždí, jehož výhodou je především to, že je odolné vůči působení tepla.

V průmyslových pekárnách se ale využívá též droždí granulované či tekuté, k přípravě hluboce zmraženého pečiva pak mražené droždí s nízkým obsahem vody.

Proč zařadit drožďové pomazánky do svého jídelníčku?

Recepty na drožďové pomazánky představují velmi snadný způsob, jak čerstvé droždí zařadit do našeho jídelníčku. Díky speciálním biochemickým vlastnostem kvasinek prospívá nejen našemu zdraví, ale i kráse.

Je bohaté na mnoho druhů aminokyselin, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, především B1, B2 a B3, z minerálních látek v něm najdeme velké množství chromu. Kvasnice se v naprosté většině receptů na drožďové pomazánky míchají s cibulí, vajíčky, bylinkami a kořením.

Fantazii se ale meze nekladou a pomazánky z kvasnic lze oživit rovněž přidáním hub či zeleniny.

Jak správně vybrat a skladovat droždí?

Většina receptů na drožďové pomazánky se připravuje z čerstvého droždí. Proto, abyste byli s výsledkem co nejvíce spokojeni, je důležité umět ho dobře vybrat a skladovat. Čerstvé droždí se prodává chlazené  a zabalené ve formě malých kostek.

Při koupi vždy kontrolujte nejen datum spotřeby, ale také kvalitu zabalení. Správné čerstvé droždí má světlou krémovou barvu, příjemně voní a snadno se drobí či láme.

Velmi důležité je jeho skladování, s nákupem běžte co nejrychleji domů a kvasnice dejte okamžitě do ledničky. Optimální teplota pro skladování je okolo 5 °C, vysoké teploty nebo střídání teplot ho znehodnocují.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.